Γιορτή λήξης σχολικού έτους 2017-8
Γνώσεις, δημιουργία, φαντασία, έμπνευση, έκφραση, συνεργασία, δεξιότητες, ταλέντα, βιώματα, συναισθήματα.
Με μια λέξη… ΣΧΟΛΕΙΟ.
Μια ακόμη σχολική χρονιά στο Πειραματικό Γυμνάσιο Π.Κ. έφτασε στο τέλος της. Το κλείσιμό της γιόρτασαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ, και τα είχε όλα· παρουσίαση των πλούσιων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ομίλων Αριστείας και Δημιουργικότητας και των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκθέσεις μαθητικών δημιουργιών, αποχαιρετισμό των παιδιών της Γ΄ τάξης, συγκινητικές στιγμές αποχωρισμού, αλλά και ένα πάρτι πλούσιο σε μουσική, χορό και εδέσματα!
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι «Όμιλοι Δημιουργικότητας και Αριστείας». Πρόκειται για ένα θεσμό που λειτουργεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στα Πειραματικά Σχολεία, απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της πόλης και αποσκοπεί στην καλλιέργεια των ιδιαίτερων ικανοτήτων, ενδιαφερόντων και κλίσεων των μαθητών καθώς και την ενεργοποίηση και κοινωνική τους δικτύωση. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, να ξεδιπλώσουν ταλέντα, ενδιαφέροντα και δεξιότητες, να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν. Πιο συγκεκριμένα, οι όμιλοι που λειτούργησαν και παρουσιάστηκαν είναι:
α) Η Ευρώπη κι Εγώ (Υπεύθυνη εκπ/κός: Αναστασία Ρηγάκη, Καθηγήτρια Αγγλικών)
Ένα όμορφο ταξίδι στις χώρες και την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης· μια γέφυρα πολιτισμού που ένωσε τους λαούς με τραγούδια, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις. Μέσα από ένα βιντεάκι τα παιδιά παρουσίασαν ένα μικρό μέρος των βιωματικών δράσεων του ομίλου που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την εκμάθηση της ιταλικής ταραντέλας αλλά και των κερκυραϊκών χορών Φουρλάνα και Ρούγα, καθώς και την ετοιμασία Ευρωπαϊκών γλυκών και φαγητών, όπως το ιταλικό Castagnole και το Raggmunk της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης
β) Θεατρικός Όμιλος (Υπεύθυνη εκπ/κός: Παπαδοπούλου Πολυτίμη, Φιλόλογος)
Τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου παρουσίασαν δρώμενο, μέσω του οποίου ενημέρωσαν για την υπόθεση του έργου που μελέτησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, την «Ιφιγένεια εν γένει…Tragic!» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου, και προσκάλεσαν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση να παρακολουθήουν την τελική παράσταση στη Φορτέτζα, καλώντας τους παράλληλα, αντί εισιτηρίου, να προσφέρουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης.
γ) Λογοτεχνικό Εργαστήρι (Υπεύθυνη εκπ/κός: Παναγιωτάκη Λιάνα, Φιλόλογος)
Τα μέλη του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς μελέτησαν ποικίλα κείμενα της παγκόσμιας Λογοτεχνίας,ποιητικά και πεζά.Εστίασαν στα καίρια μηνύματα των δημιουργών τους,στον τρόπο που ''συνομιλούν'' με τον αναγνώστη και στα εκφραστικά τους μέσα.Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, το κάθε παιδί ξεχωριστά είχε την ευκαιρία να εκφραστεί και να παράγει το δικό του λόγο,μέσα από τη δημιουργική γραφή. Η παρουσίασή τους περιελάμβανε αποσπάσματα από τις λογοτεχνικές τους δημιουργίες ενώ συνοδευόταν από εικόνες και αποφθέγματα γνωστών λογοτεχνών.
δ) Ραδιοφωνικός Όμιλος (Υπεύθυνη εκπ/κός: Πατεράκη Άννα, Καθηγήτρια Πληροφορικής)
Κύριος στόχος του Ομίλου ήταν η δημιουργία και η παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών για το διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μαθητές και μαθήτριες, παρουσίασαν τον τρόπο που δημιουργούν τις εκπομπές τους, τους ρόλους (του παρουσιαστή, δημοσιογράφου, ηχολήπτη, τεχνικού επεξεργασίας ήχου…) που αναλαμβάνουν, ενώ προσκάλεσαν τους παρευρισκόμενους να ακούσουν τις εκπομπές που δημιούργησαν μέσα από το Αρχείο Εκπομπών του European School Radio. Μίλησαν επίσης για την εμπειρία τους από την επίσκεψή τους, μαζί με τη ραδιοφωνική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, στα Τρίκαλα, όπου συμμετείχαν στις δράσεις του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, το Μάρτιο 2018 αλλά και το εργαστήριο-σεμινάριο με τίτλο ‘Δημιουργία Ραδιοφωνικής Παραγωγής’ που προετοίμασαν και παρουσίασαν στην ημερίδα της Έκθεσης Ψηφιακής Μαθητικής Δημιουργίας που έγινε στο Σπίτι του Πολιτισμού τον Απρίλιο και το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από τη διαδικτυακή συχνότητα του Μαθητικού Ραδιοφώνου (ESR).
ε) Η Φυσική των Υπερηρώων(Υπεύθυνος εκπ/κός: Καραΐσκος Μανόλης, Φυσικός)
Στον Όμιλο «Η Φυσική των Υπερηρώων» μελετήθηκαν επιτεύγματα υπερηρώων όπως παρουσιάζονται στα comics και στις ταινίες ( Superman, Spiderman, Thor, CaptainAmerica, Hulk, Aquaman, Flash) και διερευνήθηκε κατά πόσο είναι δυνατό τα επιτεύγματα αυτά να ερμηνευθούν με την επιστημονική μέθοδο. Στόχος του Ομίλου ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν ερευνητική διάθεση και δημιουργική σκέψη, να διατυπώνουν υποθέσεις και να ελέγχουν την ορθότητα τους αλλά και να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους. Ήρθαν αντιμέτωποι με φαινόμενα και έννοιες από διάφορους τομείς της κλασικής και σύγχρονής Φυσικής συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας και μελετώντας προσομοιώσεις, και δημιούργησαν ομαδικά ή ατομικά ψηφιακά πόστερ, τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης και κάποια ξεχωριστά, καινοτόμα προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς· προγράμματα που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές μέσα από βιωματικές μεθόδους και ποικιλία δράσεων να μάθουν, να συνειδητοποιήσουν, να ευαισθητοποιηθούν, να εκφραστούν, να δράσουν, να συγκινήσουν και να συγκινηθούν. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα αυτά ήταν:
α) «Κάστρα και Πολιτείες. Κάστρο: ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει»- Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Υπεύθυνες εκπ/κοί: Αθηνά Δρανδάκη και Κατερίνα Κακόγιαννη, φιλόλογοι)
Σκοποί του Προγράμματος ήταν οι μαθητές να προσεγγίσουν τα Κάστρα με τρόπο βιωματικό, να τα αντιληφθούν ως Μνημεία Πολιτισμού, να ανιχνεύσουν την αρχιτεκτονική τους, την ιστορία τους και τη στρατηγική σημασία της θέσης τους, να ανακαλύψουν τις επεμβάσεις των εκάστοτε ιδιοκτητών τους, να εστιάσουν στην παλαιά και σύγχρονη μορφή και χρήση των κτηρίων τους, και τέλος να προτείνουν τρόπους για την καλύτερη αξιοποίησή τους από τον άνθρωπο. Τα δύο βίντεο που προβλήθηκαν, δημιουργίες των ίδιων των παιδιών, παρουσίασαν τις σημαντικότερες δράσεις που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, όπως την ξενάγηση των μαθητών στη Φορτέτζα Ρεθύμνου από τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Γιαπιτσόγλου, το Κυνήγι Θησαυρού Γνώσεων στη Φορτέτζα, μια ξενάγηση- Κυνήγι στα Ενετικά Τείχη και το θαλάσσιο φρούριο Κούλε του Ηρακλείου σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Αρχανών, μέρος των πολλών εργασιών που οι μαθητές είχαν εκπονήσει, αλλά και την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών στα Ιωάννινα και την Κέρκυρα, όπου τα ίδια τα παιδιά ανέλαβαν το ρόλο του ξεναγού, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν συλλέξει.
β) «Η Ζωή μας Καρέ- Καρέ» - Πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων (Υπεύθυνη εκπ/κός: Καπνιά Χρυσούλα, Καθηγήτρια Πληροφορικής)
Στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια της οπτικής αντίληψης, ώστε τα παιδιά να στέκονται με κριτική στάση απέναντι στις εικόνες απ’ τις οποίες κατακλύζονται καθημερινά, αλλά και η έκφραση μέσω της φωτογραφίας, γνωρίζοντας τις τεχνικές, τις αρχές και τα χαρακτηριστικά του μέσου. Η πορεία της ομάδας, ο τρόπος με τον οποίο δούλεψε αλλά και μέρος της δουλειάς της (έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα) παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του σχολείου.Ακολούθησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «το Πέρασμα», στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προβάλουν στο ευρύτερο κοινό τις υπέροχες φωτογραφίες τους.
γ) «Νοιάζομαι και Δρω – Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη, Ενεργός Πολίτης»- Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Υπεύθυνοι εκπ/κοί: Κωφοπούλου Ιγνατία - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Γουργολίτσα Μαίρη – φιλόλογος, και Περπιράκης Νίκος – μουσικός)
Για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» έγινε η αφορμή για σκέψη και ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε κοινωνικά ζητήματα, αλλά κυρίως για ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Ο βιωματικός του χαρακτήρας χάρισε στα παιδιά ευαίσθητες στιγμές με έντονα συναισθήματα, ποικίλες δράσεις και υπέροχες εκπαιδευτικές συνεργασίες εντός και εκτός της πόλης του Ρεθύμνου. Η πορεία του προγράμματος αλλά και η φιλοσοφία του αποτυπώθηκαν στο βίντεο που παρουσιάστηκε.
δ) «RoleModels» - ERASMUS+ πιλοτικό πρόγραμμα (Εμψυχωτές/Υπεύθυνοι εκπ/κοί: Αρσένης Αρσενάκης - θεολόγος και Ειρήνη Ρενιέρη –φιλόλογος)
Το πρόγραμμα «RoleModels» (Θετικά Πρότυπα) αφορά στην ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) των μαθητών/-τριών μας και την πρόληψη της σχολικής διαρροής. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Ι.Κ.Υ. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας και της εμπειρίας των μαθητών παρουσιάστηκαν προφορικά και με ένα βίντεο που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές, το οποίο είχε προβληθεί και στην κεντρική εκδήλωση διάχυσης στο Ηράκλειο (23/05/18).
ε) «KITE, Keep in Touch Europe» - πρόγραμμα ERASMUS+ (Υπεύθυνη εκπ/κός: Γιαννακουδάκη Φωτεινή, καθηγήτρια Γερμανικών)
Στόχος του προγράμματος είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας στο πλαίσιο του μαθήματος και στον τρόπο επικοινωνίας των μαθητών, αλλά και η εφαρμογή των ψηφιακών δεξιοτήτων ως μέσο κινητοποίησης των μαθητών και βελτίωσης της μαθησιακής απόδοσής τους. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία τον Νοέμβριο 2017, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με έμφαση σε θέματα bullying, αλκοόλ και ναρκωτικά, καθώς και μικρά βιντεάκια/spot, δημιουργημένα από τα ίδια τα παιδιά.
Μετά τις παρουσιάσεις των Ομίλων και των Προγραμμάτων, η χορωδία του σχολείου, υπό την καθοδήγηση του μουσικού κ. Νίκου Περπιράκη και τις μελωδικές φωνές των παιδιών, πήρε τη σκυτάλη και με τέσσερα υπέροχα τραγούδια πλαισίωσε και αυτή την εκδήλωση.
Ακολούθησαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με την πρόεδρό του κα Μαρία Τυχάλα τίμησε τον νέο προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ιωάννη Μαρκαντέ για την πολυετή προσφορά του στο σχολείο από τη θέση του Διευθυντή, και τη φιλόλογο κα Πολυτίμη Παπαδοπούλου, που συνταξιοδοτείται, για την πολύχρονη παρουσία της στη σχολική τάξη και τη σημαντική συμβολή της στα καλλιτεχνικά δρώμενα του σχολείου και της πόλης.
Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στη σχολική διαδρομή και τον αποχαιρετισμό των μαθητών και μαθητριών της Γ΄τάξης. Με συγκινητικές ομιλίες και ψηφιακό υλικό από την πορεία τους στο σχολείο, τα παιδιά αποχαιρέτησαν το γυμνάσιο, αφήνοντας πίσω όμορφες εικόνες χαράς, φιλίας και συνεργασίας. Αποχαιρέτησαν έναν-έναν τους εκπαιδευτικούς τους με έμπνευση, πρωτοτυπία και φαντασία, όπως άλλωστε έμαθαν να κάνουν όλα αυτά τα χρόνια: με ένα βίντεο με προσωπικές μαντινάδες για τον κάθε καθηγητή τους, που συνέθεσαν και αφιέρωσαν τα ίδια και με τις οποίες άγγιξαν τις καρδιές όλων των παρευρισκομένων. Δημιούργησαν όμως και ένα βίντεο με ευχές και συμβουλές, που οι εκπαιδευτικοί είχαν χαρίσει προς αυτά, για να τις κρατήσουν οδηγό στη μετέπειτα πορεία τους, ως ενθύμιο της αγάπης και της εκτίμησης που δέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο σχολείο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο σχολείο μαθητές και γονείς είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να απολαύσουν εκθέσεις με δημιουργίες και εργασίες των παιδιών που έγιναν τόσο στο πλαίσιο των προγραμμάτων («Κάστρα και Πολιτείες» και «Η Ζωή μας Καρέ-Καρέ»), όσο και στο πλαίσιο των μαθημάτων της Τεχνολογίας και των Αρχαίων Ελληνικών Κειμένων (Οδύσσεια και Ιλιάδα).
Όπως ήταν φυσικό, μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πάρτι στην αυλή του σχολείου με πολλή μουσική, χορό και πλούσια εδέσματα, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Εκεί όλοι μαζί, παλιοί και νέοι μαθητές, εκπαιδευτικοί, και γονείς αποχαιρέτησαν μια ακόμη σχολική χρονιά πλούσια σε γνώσεις, δημιουργία, βιώματα, και συναισθήματα και καλωσόρισαν το καλοκαίρι.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Γυμνασίου Π.Κ.
(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε και στον τοπικό Τύπο: Ρέθεμνος, goodnet.gr )
Με μια λέξη… ΣΧΟΛΕΙΟ.
Μια ακόμη σχολική χρονιά στο Πειραματικό Γυμνάσιο Π.Κ. έφτασε στο τέλος της. Το κλείσιμό της γιόρτασαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ, και τα είχε όλα· παρουσίαση των πλούσιων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ομίλων Αριστείας και Δημιουργικότητας και των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκθέσεις μαθητικών δημιουργιών, αποχαιρετισμό των παιδιών της Γ΄ τάξης, συγκινητικές στιγμές αποχωρισμού, αλλά και ένα πάρτι πλούσιο σε μουσική, χορό και εδέσματα!
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι «Όμιλοι Δημιουργικότητας και Αριστείας». Πρόκειται για ένα θεσμό που λειτουργεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στα Πειραματικά Σχολεία, απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της πόλης και αποσκοπεί στην καλλιέργεια των ιδιαίτερων ικανοτήτων, ενδιαφερόντων και κλίσεων των μαθητών καθώς και την ενεργοποίηση και κοινωνική τους δικτύωση. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, να ξεδιπλώσουν ταλέντα, ενδιαφέροντα και δεξιότητες, να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν. Πιο συγκεκριμένα, οι όμιλοι που λειτούργησαν και παρουσιάστηκαν είναι:
α) Η Ευρώπη κι Εγώ (Υπεύθυνη εκπ/κός: Αναστασία Ρηγάκη, Καθηγήτρια Αγγλικών)
Ένα όμορφο ταξίδι στις χώρες και την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης· μια γέφυρα πολιτισμού που ένωσε τους λαούς με τραγούδια, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις. Μέσα από ένα βιντεάκι τα παιδιά παρουσίασαν ένα μικρό μέρος των βιωματικών δράσεων του ομίλου που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την εκμάθηση της ιταλικής ταραντέλας αλλά και των κερκυραϊκών χορών Φουρλάνα και Ρούγα, καθώς και την ετοιμασία Ευρωπαϊκών γλυκών και φαγητών, όπως το ιταλικό Castagnole και το Raggmunk της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης
β) Θεατρικός Όμιλος (Υπεύθυνη εκπ/κός: Παπαδοπούλου Πολυτίμη, Φιλόλογος)
Τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου παρουσίασαν δρώμενο, μέσω του οποίου ενημέρωσαν για την υπόθεση του έργου που μελέτησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, την «Ιφιγένεια εν γένει…Tragic!» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου, και προσκάλεσαν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση να παρακολουθήουν την τελική παράσταση στη Φορτέτζα, καλώντας τους παράλληλα, αντί εισιτηρίου, να προσφέρουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης.
γ) Λογοτεχνικό Εργαστήρι (Υπεύθυνη εκπ/κός: Παναγιωτάκη Λιάνα, Φιλόλογος)
Τα μέλη του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς μελέτησαν ποικίλα κείμενα της παγκόσμιας Λογοτεχνίας,ποιητικά και πεζά.Εστίασαν στα καίρια μηνύματα των δημιουργών τους,στον τρόπο που ''συνομιλούν'' με τον αναγνώστη και στα εκφραστικά τους μέσα.Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, το κάθε παιδί ξεχωριστά είχε την ευκαιρία να εκφραστεί και να παράγει το δικό του λόγο,μέσα από τη δημιουργική γραφή. Η παρουσίασή τους περιελάμβανε αποσπάσματα από τις λογοτεχνικές τους δημιουργίες ενώ συνοδευόταν από εικόνες και αποφθέγματα γνωστών λογοτεχνών.
δ) Ραδιοφωνικός Όμιλος (Υπεύθυνη εκπ/κός: Πατεράκη Άννα, Καθηγήτρια Πληροφορικής)
Κύριος στόχος του Ομίλου ήταν η δημιουργία και η παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών για το διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μαθητές και μαθήτριες, παρουσίασαν τον τρόπο που δημιουργούν τις εκπομπές τους, τους ρόλους (του παρουσιαστή, δημοσιογράφου, ηχολήπτη, τεχνικού επεξεργασίας ήχου…) που αναλαμβάνουν, ενώ προσκάλεσαν τους παρευρισκόμενους να ακούσουν τις εκπομπές που δημιούργησαν μέσα από το Αρχείο Εκπομπών του European School Radio. Μίλησαν επίσης για την εμπειρία τους από την επίσκεψή τους, μαζί με τη ραδιοφωνική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, στα Τρίκαλα, όπου συμμετείχαν στις δράσεις του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, το Μάρτιο 2018 αλλά και το εργαστήριο-σεμινάριο με τίτλο ‘Δημιουργία Ραδιοφωνικής Παραγωγής’ που προετοίμασαν και παρουσίασαν στην ημερίδα της Έκθεσης Ψηφιακής Μαθητικής Δημιουργίας που έγινε στο Σπίτι του Πολιτισμού τον Απρίλιο και το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από τη διαδικτυακή συχνότητα του Μαθητικού Ραδιοφώνου (ESR).
ε) Η Φυσική των Υπερηρώων(Υπεύθυνος εκπ/κός: Καραΐσκος Μανόλης, Φυσικός)
Στον Όμιλο «Η Φυσική των Υπερηρώων» μελετήθηκαν επιτεύγματα υπερηρώων όπως παρουσιάζονται στα comics και στις ταινίες ( Superman, Spiderman, Thor, CaptainAmerica, Hulk, Aquaman, Flash) και διερευνήθηκε κατά πόσο είναι δυνατό τα επιτεύγματα αυτά να ερμηνευθούν με την επιστημονική μέθοδο. Στόχος του Ομίλου ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν ερευνητική διάθεση και δημιουργική σκέψη, να διατυπώνουν υποθέσεις και να ελέγχουν την ορθότητα τους αλλά και να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους. Ήρθαν αντιμέτωποι με φαινόμενα και έννοιες από διάφορους τομείς της κλασικής και σύγχρονής Φυσικής συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας και μελετώντας προσομοιώσεις, και δημιούργησαν ομαδικά ή ατομικά ψηφιακά πόστερ, τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης και κάποια ξεχωριστά, καινοτόμα προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς· προγράμματα που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές μέσα από βιωματικές μεθόδους και ποικιλία δράσεων να μάθουν, να συνειδητοποιήσουν, να ευαισθητοποιηθούν, να εκφραστούν, να δράσουν, να συγκινήσουν και να συγκινηθούν. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα αυτά ήταν:
α) «Κάστρα και Πολιτείες. Κάστρο: ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει»- Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Υπεύθυνες εκπ/κοί: Αθηνά Δρανδάκη και Κατερίνα Κακόγιαννη, φιλόλογοι)
Σκοποί του Προγράμματος ήταν οι μαθητές να προσεγγίσουν τα Κάστρα με τρόπο βιωματικό, να τα αντιληφθούν ως Μνημεία Πολιτισμού, να ανιχνεύσουν την αρχιτεκτονική τους, την ιστορία τους και τη στρατηγική σημασία της θέσης τους, να ανακαλύψουν τις επεμβάσεις των εκάστοτε ιδιοκτητών τους, να εστιάσουν στην παλαιά και σύγχρονη μορφή και χρήση των κτηρίων τους, και τέλος να προτείνουν τρόπους για την καλύτερη αξιοποίησή τους από τον άνθρωπο. Τα δύο βίντεο που προβλήθηκαν, δημιουργίες των ίδιων των παιδιών, παρουσίασαν τις σημαντικότερες δράσεις που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, όπως την ξενάγηση των μαθητών στη Φορτέτζα Ρεθύμνου από τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Γιαπιτσόγλου, το Κυνήγι Θησαυρού Γνώσεων στη Φορτέτζα, μια ξενάγηση- Κυνήγι στα Ενετικά Τείχη και το θαλάσσιο φρούριο Κούλε του Ηρακλείου σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Αρχανών, μέρος των πολλών εργασιών που οι μαθητές είχαν εκπονήσει, αλλά και την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών στα Ιωάννινα και την Κέρκυρα, όπου τα ίδια τα παιδιά ανέλαβαν το ρόλο του ξεναγού, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν συλλέξει.
β) «Η Ζωή μας Καρέ- Καρέ» - Πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων (Υπεύθυνη εκπ/κός: Καπνιά Χρυσούλα, Καθηγήτρια Πληροφορικής)
Στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια της οπτικής αντίληψης, ώστε τα παιδιά να στέκονται με κριτική στάση απέναντι στις εικόνες απ’ τις οποίες κατακλύζονται καθημερινά, αλλά και η έκφραση μέσω της φωτογραφίας, γνωρίζοντας τις τεχνικές, τις αρχές και τα χαρακτηριστικά του μέσου. Η πορεία της ομάδας, ο τρόπος με τον οποίο δούλεψε αλλά και μέρος της δουλειάς της (έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα) παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του σχολείου.Ακολούθησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «το Πέρασμα», στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προβάλουν στο ευρύτερο κοινό τις υπέροχες φωτογραφίες τους.
γ) «Νοιάζομαι και Δρω – Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη, Ενεργός Πολίτης»- Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Υπεύθυνοι εκπ/κοί: Κωφοπούλου Ιγνατία - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Γουργολίτσα Μαίρη – φιλόλογος, και Περπιράκης Νίκος – μουσικός)
Για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» έγινε η αφορμή για σκέψη και ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε κοινωνικά ζητήματα, αλλά κυρίως για ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Ο βιωματικός του χαρακτήρας χάρισε στα παιδιά ευαίσθητες στιγμές με έντονα συναισθήματα, ποικίλες δράσεις και υπέροχες εκπαιδευτικές συνεργασίες εντός και εκτός της πόλης του Ρεθύμνου. Η πορεία του προγράμματος αλλά και η φιλοσοφία του αποτυπώθηκαν στο βίντεο που παρουσιάστηκε.
δ) «RoleModels» - ERASMUS+ πιλοτικό πρόγραμμα (Εμψυχωτές/Υπεύθυνοι εκπ/κοί: Αρσένης Αρσενάκης - θεολόγος και Ειρήνη Ρενιέρη –φιλόλογος)
Το πρόγραμμα «RoleModels» (Θετικά Πρότυπα) αφορά στην ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) των μαθητών/-τριών μας και την πρόληψη της σχολικής διαρροής. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Ι.Κ.Υ. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας και της εμπειρίας των μαθητών παρουσιάστηκαν προφορικά και με ένα βίντεο που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές, το οποίο είχε προβληθεί και στην κεντρική εκδήλωση διάχυσης στο Ηράκλειο (23/05/18).
ε) «KITE, Keep in Touch Europe» - πρόγραμμα ERASMUS+ (Υπεύθυνη εκπ/κός: Γιαννακουδάκη Φωτεινή, καθηγήτρια Γερμανικών)
Στόχος του προγράμματος είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας στο πλαίσιο του μαθήματος και στον τρόπο επικοινωνίας των μαθητών, αλλά και η εφαρμογή των ψηφιακών δεξιοτήτων ως μέσο κινητοποίησης των μαθητών και βελτίωσης της μαθησιακής απόδοσής τους. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία τον Νοέμβριο 2017, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με έμφαση σε θέματα bullying, αλκοόλ και ναρκωτικά, καθώς και μικρά βιντεάκια/spot, δημιουργημένα από τα ίδια τα παιδιά.
Μετά τις παρουσιάσεις των Ομίλων και των Προγραμμάτων, η χορωδία του σχολείου, υπό την καθοδήγηση του μουσικού κ. Νίκου Περπιράκη και τις μελωδικές φωνές των παιδιών, πήρε τη σκυτάλη και με τέσσερα υπέροχα τραγούδια πλαισίωσε και αυτή την εκδήλωση.
Ακολούθησαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με την πρόεδρό του κα Μαρία Τυχάλα τίμησε τον νέο προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ιωάννη Μαρκαντέ για την πολυετή προσφορά του στο σχολείο από τη θέση του Διευθυντή, και τη φιλόλογο κα Πολυτίμη Παπαδοπούλου, που συνταξιοδοτείται, για την πολύχρονη παρουσία της στη σχολική τάξη και τη σημαντική συμβολή της στα καλλιτεχνικά δρώμενα του σχολείου και της πόλης.
Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στη σχολική διαδρομή και τον αποχαιρετισμό των μαθητών και μαθητριών της Γ΄τάξης. Με συγκινητικές ομιλίες και ψηφιακό υλικό από την πορεία τους στο σχολείο, τα παιδιά αποχαιρέτησαν το γυμνάσιο, αφήνοντας πίσω όμορφες εικόνες χαράς, φιλίας και συνεργασίας. Αποχαιρέτησαν έναν-έναν τους εκπαιδευτικούς τους με έμπνευση, πρωτοτυπία και φαντασία, όπως άλλωστε έμαθαν να κάνουν όλα αυτά τα χρόνια: με ένα βίντεο με προσωπικές μαντινάδες για τον κάθε καθηγητή τους, που συνέθεσαν και αφιέρωσαν τα ίδια και με τις οποίες άγγιξαν τις καρδιές όλων των παρευρισκομένων. Δημιούργησαν όμως και ένα βίντεο με ευχές και συμβουλές, που οι εκπαιδευτικοί είχαν χαρίσει προς αυτά, για να τις κρατήσουν οδηγό στη μετέπειτα πορεία τους, ως ενθύμιο της αγάπης και της εκτίμησης που δέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο σχολείο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο σχολείο μαθητές και γονείς είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να απολαύσουν εκθέσεις με δημιουργίες και εργασίες των παιδιών που έγιναν τόσο στο πλαίσιο των προγραμμάτων («Κάστρα και Πολιτείες» και «Η Ζωή μας Καρέ-Καρέ»), όσο και στο πλαίσιο των μαθημάτων της Τεχνολογίας και των Αρχαίων Ελληνικών Κειμένων (Οδύσσεια και Ιλιάδα).
Όπως ήταν φυσικό, μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πάρτι στην αυλή του σχολείου με πολλή μουσική, χορό και πλούσια εδέσματα, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Εκεί όλοι μαζί, παλιοί και νέοι μαθητές, εκπαιδευτικοί, και γονείς αποχαιρέτησαν μια ακόμη σχολική χρονιά πλούσια σε γνώσεις, δημιουργία, βιώματα, και συναισθήματα και καλωσόρισαν το καλοκαίρι.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Γυμνασίου Π.Κ.
(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε και στον τοπικό Τύπο: Ρέθεμνος, goodnet.gr )