Το Σχολείο μας, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει πολύπλευρα τους μαθητές έχει συμμετοχή σε 30 περίπου έργα του eTwinning (2008 - σήμερα)!
Δείτε το προφίλ του Σχολείου και το σύνολο των έργων εδώ και εάν έχετε λογαριασμό στο eTwinning εδώ.
Δείτε το προφίλ του Σχολείου και το σύνολο των έργων εδώ και εάν έχετε λογαριασμό στο eTwinning εδώ.
Σχολικό έτος 2023-2024
Με ετικέτα ποιότητας βραβεύτηκε το σχολείο μας για το πρόγραμμα E-twinning που συντόνισε η καθηγήτρια γερμανικών Μαρίνα Αναγνωστάκη μαζί με το τμήμα Β2 του σχολείου μας. Στο πρόγραμμα αυτό προήχθη η γερμανική γλώσσα μέσα από καινοτόμες δράσεις. Αξιοποιήθηκαν πολλά ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία, πολλά από τα οποία βασίζονται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα "Οι έφηβοι δεν γιορτάζουν μόνο τα γενέθλια τους", έγινε σε συνεργασία με άλλα τρία σχολεία της Πολωνίας, τα οποία βραβεύτηκαν επίσης.
Η eTwinning "Εθνική Ετικέτα Ποιότητας" του έργου
Σχολικό έτος 2018-2019
Παρουσίαση και διάχυση των έργων και των αποτελεσμάτων τους στη κοινότητα
Τα eTwinning έργα του Σχολείου μας παρουσιάστηκαν στη σχολική και τοπική κοινότητα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη παρουσίαση των Ομίλων και των καινοτόμων δράσεων του Σχολείου μας, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
Δείτε τη παρουσίαση των eTwinning έργων του Σχολείου μας στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, Ρεθεμιώτικα Νέα, Προγράμματα καινοτόμων δράσεων e-twinning από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου (25/06/2019) και Κρητική Επιθεώρηση - goodnet.gr, Μια ακόμη συμμετοχή για το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου στα προγράμματα e-twinning (25/06/2019) και στον έντυπο Τύπο, Κρητική Επιθεώρηση (26/06/2019) Ρεθεμνιώτικα Νέα (26/06/2019).
Δείτε τη παρουσίαση των eTwinning έργων του Σχολείου μας και στον ιστότοπο του Σιπητάνου Κ., ΠΕ02-φιλολόγου, εκπαιδευτικού του Σχολείου μας εδώ.
Και τα δύο έργα βραβεύτηκαν με την "Εθνική Ετικέτα Ποιότητας 2019" και με την "Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας 2019" τον Οκτώβριο του 2020!
Δείτε τη παρουσίαση των eTwinning έργων του Σχολείου μας στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, Ρεθεμιώτικα Νέα, Προγράμματα καινοτόμων δράσεων e-twinning από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου (25/06/2019) και Κρητική Επιθεώρηση - goodnet.gr, Μια ακόμη συμμετοχή για το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου στα προγράμματα e-twinning (25/06/2019) και στον έντυπο Τύπο, Κρητική Επιθεώρηση (26/06/2019) Ρεθεμνιώτικα Νέα (26/06/2019).
Δείτε τη παρουσίαση των eTwinning έργων του Σχολείου μας και στον ιστότοπο του Σιπητάνου Κ., ΠΕ02-φιλολόγου, εκπαιδευτικού του Σχολείου μας εδώ.
Και τα δύο έργα βραβεύτηκαν με την "Εθνική Ετικέτα Ποιότητας 2019" και με την "Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας 2019" τον Οκτώβριο του 2020!
Το έργο - project με λίγα λόγια
Αυτό το σχέδιο εργασίας (project) έχει τον τίτλο Τεχνομυθολογία (Technomythlogy), και αποτελεί συνεργασία του σχολείου με το IC Ettore Guatelli Collecchio της Ιταλίας και το ZS s MS Poprad, Tajovskeho ul., 058 01 Poprad της Σλοβακίας.
Σε αυτό το σχέδιο εργασίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-twinning οι μαθητές συνδύασαν τα θετικά και τα αρνητικά της σύγχρονης τεχνολογικής ανάπτυξης με μύθους της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, με αποτέλεσμα να συγγράψουν δικά τους κείμενα φαντασιακής δημιουργικής γραφής και να τα εικονογραφήσουν, θίγοντας τους κινδύνους, αλλά και τα οικονομικά παιχνίδια πίσω από τον υψηλό ανταγωνισμό των εταιρειών τεχνολογίας. Οι ιστορίες γράφτηκαν από όλες τις χώρες, ενώ οι ιστορίες της κάθε χώρας εικονογραφήθηκαν από τις υπόλοιπες (για παράδειγμα οι ελληνικές ιστορίες εικονογραφήθηκαν από τα σχολεία της Ιταλίας και της Σλοβακίας). Οι μαθητές πριν την υλοποίηση του ηλεκτρονικού βιβλίου χρησιμοποίησαν πληθώρα εργαλείων web2.0, για την κατασκευή logo, avatar, εννοιολογικών χαρτών και κόμικ. (Κείμενο: Σιπητάνος Κ., ΠΕ02-Φιλολόγων, υπευθ. εκπ.) The main aim of the project is to make pupils reflect about the role and the function of technology in their daily lives. The subject will be treated through the study of greek mythology, an internationally shared cultural heritage. Pupils have to rewrite (in a collaborative way) a greek myth, inserting technological elements in the plot of the story, to be illustrated by the partners. The final product will be a collaborative ebook collecting all the stories and the significant contributions of the pupils.
(Κείμενο: από τον ιστοχώρο/TwinSpace του έργου) Οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο είναι η Ιταλία, η Σλοβακία και η Ελλάδα, με τα σχολεία IC Ettore Guatelli Collecchio, Základná škola s materskou školou Poprad Tajovského ul., 05801 Poprad και Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης, αντίστοιχα.
Το Σχολείο μας συμμετείχε με το τμήμα Β1 και υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Σιπητάνο Κ., ΠΕ02-Φιλολόγων. Ταυτότητα / ID eTwinning έργου: 187464 Τα στοιχεία του έργου στο eTwinning Live, δείτε τα εδώ. Αποτελέσματα/παραδοτέα του έργου
Στο πλαίσιο του έργου οι μαθητές των σχολείων δημιούργησαν κι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Για να το διαβάσετε, πατήστε εδώ ή στη παρακάτω εικόνα.
Δείτε και το παρακάτω βίντεο για το ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιούργησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του έργου.
Η eTwinning ετικέτα του έργουΒράβευση με "Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας 2019" eTwninnig
|
Το έργο - project με λίγα λόγια
Συγκρίνοντας τον τρόπο ζωής τους οι έφηβοι από έξι χώρες- εταίρους (Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) συνειδητοποιούν πόσο παρόμοιος είναι, αν και ζουν σε μεγάλες αποστάσεις.
Στόχος αυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος είναι να καταγράψει αντιπροσωπευτικά στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των εφήβων (στο σχολείο, στο σπίτι, στο εξωτερικό, πράγματα που συμπαθούν και αντιπαθούν) δημιουργώντας βίντεο, εικόνες, κινούμενα σχέδια και χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από ψηφιακά εργαλεία. Έτσι, οι νεαροί μαθητές θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν εμπόδια ή σύνορα. Οι διεθνείς εταίροι τους κάνουν τα ίδια πράγματα, όπως αγαπούν και μισούν τα ίδια θέματα και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, θα "ανοίξουν" το μυαλό τους και θα δουν τον "ξένο" όπως τους εαυτούς τους. Δουλεύοντας σε ομάδες, ανταλλάζοντας εμπειρίες σε θέματα που τους απασχολούν, οι έφηβοι μαθητές μαθαίνουν να εκτιμούν και να σέβονται ο ένας τον άλλον μέσα από την οπτική όπου κάθε μέλος μπορεί να είναι σημαντικό και μπορεί να συνεισφέρει στο έργο. Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΤΑΞΗ όλων των eTwinners μαζί με τους μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ενδιαφέροντα/ κλίσεις είναι η βασική συνισταμένη που διέπει αυτό το πρόγραμμα. (Κείμενο: Ρηγάκη Α., ΠΕ06-Αγγλικών, υπευθ. εκπ.) Comparing teenagers' ’lifestyle, pupils realize how similar they are though living at great distances. The aim is to represent teens' everyday life (at school, at home, outside, their likes, dislikes) through videos, pictures, cartoons, reports…So, they will realize there are no barriers or borders... they will see that their international partners do the same things, like and hate the same topics and behave in the same way. They will open their minds and see the “foreigner” like themselves. Working in groups, sharing their experiences and topics, our Teens learn to appreciate and respect each other in an inclusive optic where each memeber can be important, can give his/her contribution to the project. FULL INTEGRATION of all the eTwinners together with the Immigrants, people with special needs, handicapped will be basic. Keywords : teens, school, hobbies, interests, inclusion, Integration, English, ICT, digital tools, respect, tolerance, creativity, collaboration, group working.
(Κείμενο: από τον ιστοχώρο/TwinSpace του έργου) Οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο είναι η Ιταλία, η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πολωνία με τα σχολεία ISS "I. Alpi-E. Montale", Vize Anadolu Lisesi, Agrupamento de escolas de Anadia, Πειραματικό Γυνμάσιο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης, INS La Plana και Zespol Szkol nr 106 w Warszawie, αντίστοιχα.
Το Σχολείο μας συμμετείχε με το τμήμα και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Ρηγάκη Α., ΠΕ06-Αγγλικών. Ταυτότητα / ID eTwinning έργου: 178237 Τα στοιχεία του έργου στο eTwinning Live, δείτε τα εδώ. Αποτελέσματα/παραδοτέα του έργου
Στο πλαίσιο του έργου οι μαθητές των σχολείων δημιούργησαν κι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Για να το διαβάσετε, πατήστε εδώ ή στη παρακάτω εικόνα.
Η eTwinning ετικέτα του έργου
Βράβευση με "Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας 2019" eTwninnig
|
Σχολικό έτος 2015-2016
Η ειρηνική συνύπαρξη μέσα από τον εαυτό μας και τους άλλους
19/05/2016 της Φωτεινής Γιαννακουδάκη
«Έχω ένα όνειρο, ότι μία μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το ποιόν του χαρακτήρα τους»... Martin Luther King, Ουάσινγκτον 1963.
Τι σκέφτομαι εγώ για τον εαυτό μου και τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα; Πώς συμπεριφέρομαι απέναντι στο ξένο και στο διαφορετικό; Τι μπορώ να κάνω εγώ και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να ζούμε ειρηνικά;
Η ειρηνική συνύπαρξη ξεκινάει από μας! Αυτή η παραδοχή μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο και αφετηρία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που συνιστούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αυτό ήταν το σκεπτικό του 63ου Ευρωπαϊκού διαγωνισμού e-Twinning μεταξύ 1.229 μαθητών από διάφορες χώρες της Ευρώπης με συνολικά 19 πρότζεκτ αναφορικά με τη διαφορετικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη. Αναγνωρίζοντας τον εαυτό μου και τον άλλο μπορώ να αναγνωρίσω και ταυτόχρονα να κατανοήσω το διαφορετικό ως μέσο αυτοπραγμάτωσης, αλλά κυρίως ως ένα εργαλείο που μας βοηθά να πορευτούμε και να συμβιώσουμε σε ένα ειρηνικό αύριο, χωρίς αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Αυτή η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας μας δίνει τα εφόδια ως πολίτες μιας ειρηνικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουμε και τις μελλοντικές δυσκολίες.
Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι ο καθένας από μας είναι ξεχωριστός με ένα δικό του τρόπο. Ότι καθένας έχει κάτι - μια χαρακτηριστική ικανότητα, ένα ταλέντο - που μπορεί να προωθήσει και να αναπτύξει. Επιθυμία κάθε ανθρώπου είναι να αισθάνεται καλά και να είναι ο εαυτός του. Η εμπιστοσύνη, η αυτοεκτίμηση και η συναισθηματική επάρκεια θεωρούνται εδώ βασικές λέξεις-κλειδιά. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό, είναι ο καθένας μας να είναι σε θέση να νοηματοδοτήσει τις δικές του ενέργειες και να έχει την αίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει κάτι με τις ενέργειές του, να βρει την ενθάρρυνση, την αποδοχή και την αναγνώριση που χρειάζεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά μας να αισθάνονται ότι είναι μέλη, ότι ανήκουν κάπου- στην οικογένεια, σε μια ομάδα ή σ' ένα κοινωνικό δίκτυο. Θα πρέπει να αισθάνονται την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους άλλους, να χρησιμοποιούν τη γνώση που πηγάζει από μέσα τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και την κοινωνική τους δράση.
Όλα τα παραπάνω είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να προάγουν με τον καλύτερο τρόπο οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το Masarykova ZS Klanovice της Πράγας και το Siegerland Grundschule του Βερολίνου σε ένα πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο: Ich bin, wie ich bin-Είμαι όπως είμαι*.
Όλη η φιλοσοφία του προγράμματος, όπως προαναφέρθηκε, βασίστηκε ακριβώς στην πεποίθηση ότι μέσα από τη συνεργασία και την αντιπαράθεση με το θέμα οι μαθητές ανεξάρτητα σε ποια χώρα ζουν πρέπει να ξεπεράσουν παρόμοια προβλήματα και προκλήσεις και ότι μέσα από τη γνώση του εαυτού τους και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους είναι σε θέση να επεξεργαστούν πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισης και λύσεις.
Μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες και δράσεις επιχειρήθηκε επίσης να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: Πόση ατομικότητα επιτρέπεται; Τι μπορεί να είναι προκαθορισμένο για μένα; Tι σκέφτονται οι άλλοι για μένα; Πώς μπορώ να περνώ τον ελεύθερο χρόνο μου; Που ζω; Ποια είναι τα χόμπι μου; Τι τρώω; Ποια είναι τα όριά μου; Ποιες μελλοντικές ιδέες έχω;
Το πιο σημαντικό όμως αποτελεί το γεγονός ότι κατάφεραν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα όριά τους, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να δημιουργήσουν φιλίες, να γνωρίσουν άτομα από άλλες χώρες, να κοινωνικοποιηθούν, να δείξουν αλληλεγγύη και ανεκτικότητα, καθώς και να αποκτήσουν ένα διαπολιτισμικό υπόβαθρο ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το μήνυμα της αποδοχής του άλλου, ανεξαρτήτως φυλής και προέλευσης, καταγωγής, φύλου, κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικής προτίμησης είναι ένα μήνυμα διαχρονικό και διαπολιτισμικό. Η αναγνώριση της διαφορετικότητας αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατάκτηση της ειρηνικής συνύπαρξης μέσα από τον ίδιο μας τον εαυτό! Μέσα σ' αυτό λοιπόν το πλαίσιο κατάκτησης και αναγνώρισης βασικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου επιδιώκουμε να προάγουμε αρχές και αξίες στα νέα παιδιά που διέπουν την ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξη στην Ευρώπη σήμερα.
Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, να αποδεχόμαστε τον άλλο, να προάγουμε το διαφορετικό και έτσι να μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά!
• Το πρόγραμμα αυτό βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό e-Twinning για τις ηλικίες 10-13, που διοργανώνει η PAD (Παιδαγωγική Υπηρεσία Ανταλλαγών) στη Γερμανία.
«Έχω ένα όνειρο, ότι μία μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το ποιόν του χαρακτήρα τους»... Martin Luther King, Ουάσινγκτον 1963.
Τι σκέφτομαι εγώ για τον εαυτό μου και τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα; Πώς συμπεριφέρομαι απέναντι στο ξένο και στο διαφορετικό; Τι μπορώ να κάνω εγώ και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να ζούμε ειρηνικά;
Η ειρηνική συνύπαρξη ξεκινάει από μας! Αυτή η παραδοχή μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο και αφετηρία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που συνιστούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αυτό ήταν το σκεπτικό του 63ου Ευρωπαϊκού διαγωνισμού e-Twinning μεταξύ 1.229 μαθητών από διάφορες χώρες της Ευρώπης με συνολικά 19 πρότζεκτ αναφορικά με τη διαφορετικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη. Αναγνωρίζοντας τον εαυτό μου και τον άλλο μπορώ να αναγνωρίσω και ταυτόχρονα να κατανοήσω το διαφορετικό ως μέσο αυτοπραγμάτωσης, αλλά κυρίως ως ένα εργαλείο που μας βοηθά να πορευτούμε και να συμβιώσουμε σε ένα ειρηνικό αύριο, χωρίς αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Αυτή η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας μας δίνει τα εφόδια ως πολίτες μιας ειρηνικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουμε και τις μελλοντικές δυσκολίες.
Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι ο καθένας από μας είναι ξεχωριστός με ένα δικό του τρόπο. Ότι καθένας έχει κάτι - μια χαρακτηριστική ικανότητα, ένα ταλέντο - που μπορεί να προωθήσει και να αναπτύξει. Επιθυμία κάθε ανθρώπου είναι να αισθάνεται καλά και να είναι ο εαυτός του. Η εμπιστοσύνη, η αυτοεκτίμηση και η συναισθηματική επάρκεια θεωρούνται εδώ βασικές λέξεις-κλειδιά. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό, είναι ο καθένας μας να είναι σε θέση να νοηματοδοτήσει τις δικές του ενέργειες και να έχει την αίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει κάτι με τις ενέργειές του, να βρει την ενθάρρυνση, την αποδοχή και την αναγνώριση που χρειάζεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά μας να αισθάνονται ότι είναι μέλη, ότι ανήκουν κάπου- στην οικογένεια, σε μια ομάδα ή σ' ένα κοινωνικό δίκτυο. Θα πρέπει να αισθάνονται την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους άλλους, να χρησιμοποιούν τη γνώση που πηγάζει από μέσα τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και την κοινωνική τους δράση.
Όλα τα παραπάνω είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να προάγουν με τον καλύτερο τρόπο οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το Masarykova ZS Klanovice της Πράγας και το Siegerland Grundschule του Βερολίνου σε ένα πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο: Ich bin, wie ich bin-Είμαι όπως είμαι*.
Όλη η φιλοσοφία του προγράμματος, όπως προαναφέρθηκε, βασίστηκε ακριβώς στην πεποίθηση ότι μέσα από τη συνεργασία και την αντιπαράθεση με το θέμα οι μαθητές ανεξάρτητα σε ποια χώρα ζουν πρέπει να ξεπεράσουν παρόμοια προβλήματα και προκλήσεις και ότι μέσα από τη γνώση του εαυτού τους και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους είναι σε θέση να επεξεργαστούν πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισης και λύσεις.
Μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες και δράσεις επιχειρήθηκε επίσης να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: Πόση ατομικότητα επιτρέπεται; Τι μπορεί να είναι προκαθορισμένο για μένα; Tι σκέφτονται οι άλλοι για μένα; Πώς μπορώ να περνώ τον ελεύθερο χρόνο μου; Που ζω; Ποια είναι τα χόμπι μου; Τι τρώω; Ποια είναι τα όριά μου; Ποιες μελλοντικές ιδέες έχω;
Το πιο σημαντικό όμως αποτελεί το γεγονός ότι κατάφεραν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα όριά τους, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να δημιουργήσουν φιλίες, να γνωρίσουν άτομα από άλλες χώρες, να κοινωνικοποιηθούν, να δείξουν αλληλεγγύη και ανεκτικότητα, καθώς και να αποκτήσουν ένα διαπολιτισμικό υπόβαθρο ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το μήνυμα της αποδοχής του άλλου, ανεξαρτήτως φυλής και προέλευσης, καταγωγής, φύλου, κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικής προτίμησης είναι ένα μήνυμα διαχρονικό και διαπολιτισμικό. Η αναγνώριση της διαφορετικότητας αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατάκτηση της ειρηνικής συνύπαρξης μέσα από τον ίδιο μας τον εαυτό! Μέσα σ' αυτό λοιπόν το πλαίσιο κατάκτησης και αναγνώρισης βασικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου επιδιώκουμε να προάγουμε αρχές και αξίες στα νέα παιδιά που διέπουν την ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξη στην Ευρώπη σήμερα.
Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, να αποδεχόμαστε τον άλλο, να προάγουμε το διαφορετικό και έτσι να μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά!
• Το πρόγραμμα αυτό βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό e-Twinning για τις ηλικίες 10-13, που διοργανώνει η PAD (Παιδαγωγική Υπηρεσία Ανταλλαγών) στη Γερμανία.
*Η Φωτεινή Γιαννακουδάκη είναι εκπαιδευτικός στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου
Δημοσίευση στα Ρεθυμνιώτικα Νέα
Δημοσίευση στα Ρεθυμνιώτικα Νέα
Sharing European Cultures
Σχολικό έτος 2014-2015
Revue du mondeΔιατήρηση ηλεκτρονικής εφημερίδας στα γαλλικά,
σε συνεργασία με σχολεία χωρών της Ευρώπης. Για να δείτε τον ιστότοπο πατήστε εδώ ή πάνω στην παρακάτω εικόνα: |
Cartes de NoëlΑνταλλαγή καρτών στα γαλλικά και στη μητρική γλώσσα μεταξύ χωρών της Ευρώπης. Για να δείτε τον ιστότοπο πατήστε εδώ
ή πάνω στην παρακάτω εικόνα: |