Είστε εδώ: Αρχική > Εκδηλώσεις > Πολιτισμός > Πολιτισμός & μνήμη > Βιβλιοπαρουσίαση "C. Freinet. Θεσμική και κριτική παιδαγωγική"
Βιβλιοπαρουσίαση συλλογικού τόμου
"Célestin Freinet. Θεσμική και κριτική παιδαγωγική.
Για ένα ελεύθερο, ανοιχτό και συνεργατικό σχολείου"
Το Π.Γ.Π.Κ. σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την παιδαγωγική ομάδα "Το Σκασιαρχείο - Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας" διοργάνωσαν την βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο:
"Célestin Freinet. Θεσμική και κριτική παιδαγωγική. Για ένα ελεύθερο, ανοιχτό και συνεργατικό σχολείου",
επιμ. Σοφία Λάχλου, Χαράλαμπος Μπαλτάς, Δέσποινα Καρακατσάνη, εκδ. Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2017,
την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, στις 19:30, στο ΞΕΝΙΑ.
"Célestin Freinet. Θεσμική και κριτική παιδαγωγική. Για ένα ελεύθερο, ανοιχτό και συνεργατικό σχολείου",
επιμ. Σοφία Λάχλου, Χαράλαμπος Μπαλτάς, Δέσποινα Καρακατσάνη, εκδ. Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2017,
την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, στις 19:30, στο ΞΕΝΙΑ.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
|
Λίγα λόγια για το βιβλίο.
Σε απάντηση στην κρίση που βιώνει η κοινωνία μας και στον αντίποδα της σχολικής βίας και παραβατικότητας, του ανταγωνισμού και της σχολικής διαρροής είναι επιτακτική η ανάγκη για μια διαφορετική παιδαγωγική με κοινωνικο-πολιτικό εκπαιδευτικό όραμα, για ένα σχολείο ανοικτό και συνεργατικό, ένα σχολείο-κοινότητα όπου να αναπτύσσονται καθημερινά η ελευθερία, η δημοκρατία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η ισότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα – όχι ως γνώση αλλά ως καθημερινό βίωμα, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύσσονται ολόπλευρα για να γίνουν αυριανοί πολίτες με κριτική συνείδηση και χειραφέτηση. Η αδυναμία και το έλλειμμα των παραδοσιακών εκπαιδευτικών συστημάτων καταδεικνύουν αυτή την ανάγκη για μια διαφορετική παιδαγωγική, όπως είναι η παιδαγωγική του Célestin Freinet, η θεσμική και κριτική παιδαγωγική, με το σχολείο να αναπτύσσει πρωτίστως την αυτονομία και τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη έκφραση και την επικοινωνία, τη συνεργασία και την κριτική σκέψη και χειραφέτηση των μαθητών και μαθητριών. Τα 30 συνολικά κείμενα που συγκεντρώθηκαν σε αυτό το έργο αναδεικνύουν με επιστημονικό, ερευνητικό και πρακτικό λόγο, το ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις αρχές ενός ελεύθερου, ανοικτού και συνεργατικού σχολείου μέσα από την παιδαγωγική Freinet. Οι αναγνώστες θα γνωρίσουν μάλιστα τις ποικίλες δοκιμασμένες και επεξεργασμένες τεχνικές της εν λόγω παιδαγωγικής (Συμβούλια, Σχολικά έντυπα – εφημερίδες και μικρά βιβλία, Αλληλογραφία, Εργαστήρια τέχνης, Οπτικοακουστική παιδεία, Βιβλιοθήκες) όπως έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται σε σχολεία όλου του κόσμου με εξαιρετική επιτυχία καθώς και τις εμπειρίες – αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από την εφαρμογή τους στη χώρα μας. Η εξάπλωση του Δικτύου των σχολείων Freinet ανά τον κόσμο και την Ελλάδα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητα των προτάσεων. Αυτό το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει όλους εκείνους που ονειρεύονται μια καλύτερη παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλους εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός κινήματος στην εκπαίδευση με τις παραπάνω κοινωνικο-πολιτικές και παιδαγωγικές αναζητήσεις. Μια παιδεία που απαντά στις ανάγκες των καιρών και είναι σε θέση να προσφέρει την απόλαυση μιας δημιουργικής, ευχάριστης όσο και αποδοτικής εργασίας σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Δείτε και την σχετική ανάρτηση στον ιστοτόπο του "Σκασιαρχείου" |
Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Π.Γ.Π.Κ. με σκοπό την γνωριμία και την ενσωμάτωση της Παιδαγωγικής Freinet στο ελληνικό σχολείο. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2017 η ημερίδα κοινού προβληματισμού σχετικά με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών για ένα σχολείο δημιουργίας και ευχαρίστησης με τίτλο "Παιδαγωγική και Κοινωνία".
Θα ακολουθήσει και τρίτη δράση, με εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, στις αρχές του σχολικού έτους 2018-9.
Θα ακολουθήσει και τρίτη δράση, με εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, στις αρχές του σχολικού έτους 2018-9.